Η συλλογή της ελιάς

Πότε γίνεται?

 

Η συλλογή της ελιάς ξεκινάει από το τέλος του Οκτωβρίου

μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, η πιο καλή εποχή είναι οταν

ο καρπός είναι κατά 25% πράσινος και 75% σκούρος μπλέ - μάυρος.

 

Η πικρή γεύση μειώνεται όταν ο καρπός ωριμάζει,

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάθε ποικιλία κρίνουν

πότε ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή.

 

Για τη συλλογή των καρπών χρειαζόμαστε δίχτυα ελαιοσυλλογής   

ή  ελαιόπανα και χτένια για το μάζεμα της ελιάς.

 

 

Η χειρονακτική συγκομιδή είναι ιδανική για τις επιτραπέζιες ελιές,

για να αποφύγουμε τραυματισμούς.

 

 

Χειρονακτικά: 

 

1. Οι ελιές μαζεύονται αφού πέσουν μόνες του στο έδαφος,

κάτι το οποίο το αποφέυγουμε γιατί οταν η ελιά μένει στο έδαφος

αυξάνεται η οξύτητα της ελιάς.

 

2. Προτιμότερα, απλώνουμε τα δίχτυα ελαιοσυλλογής στο έδαφος

κάτω απο το δέντρο της ελιάς φροντίζοντας όλα τα κλαδιά του δέντρου

 

Με στρωμένα δίχτυα και χτένια γίνεται η συγκομιδή στην πιο παραδοσιακή μέθοδο,

Το λεγόμενο «άρμεγμα», είανι όταν οι ελιές μαζέυονται πάνω απο το δέντρο.

 

Με τη μέθοδο αυτή, οι ελιές είναι πάντα καλές λόγω ευγενικής μεταχείρισης!

 

 

Επιτραπέζιες ποικιλίες: 

 

Για τις επιτραπέζιες ποικιλίες η συλλογή των καρπών γίνεται μετά την συμπλήρωση

της αύξησης του μεγέθους και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το μαλάκωμα της σάρκας

και η μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.


Πράσινες ποικιλίες:

 

Οι ελαιόκαρποι συγκομίζονται ενώ είναι ακόμα άγουροι,

μόλις πάρουν το τελικό μέγεθος τους, τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη

ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή.

 

 

Μαύρες ποικιλίες: 

 

Οι ελαιόκαρποι συγκομίζονται αργότερα, όταν ωριμάσουν και πάρουν

το επιθυμητό μαύρο χρώμα αλλά πριν αρχίζουν να μαλακώνουν.

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (θρούμπες μαύρες αλατισμένες)

αφήνονται οι καρποί να υπερωριμάσουν.