Διαμόρφωση Κήπου: Συμβουλές, Ιδέες!

Έχεις βάλει στο μυαλό σου να διακοσμήσεις τον κήπο σου; Ονειρεύεσαι να μεταμορφώσεις αυτό τον απρόσωπο και βαρετό χώρο στο μπροστινό ή πίσω μέρος του σπιτιού σου σε παιδική χαρά για τα παιδιά, παράδεισο για τα φυτά; Ή μια γωνιά του παραδείσου όπου η ποίηση συναντά το μυστήριο και συνδυάζεται με τη γαλήνη και μια αίσθηση ευφορίας, όπως ήταν το όραμα του διάσημου αρχιτέκτονα τοπίου  Louis Barragán; Αυτό σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει να γίνεις καλλιτέχνης. Τελικά, η διακόσμηση του κήπου είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία. Μόλις βρεθείς μπροστά σε ένα απλό κομμάτι γης, αισθάνεσαι σαν το ζωγράφο που προσπαθεί να ξεδιαλύνει το θαύμα του αριστουργήματος που κρύβεται στο λευκό καμβά: γεμίζεις από συγκίνηση, ερωτήσεις και ενθουσιασμό. Πώς ξεκινάς και πώς συνεχίζεις; Θα έχεις χρόνο να φροντίζεις τον κήπο σου; Θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις; Τι λουλούδια να φυτέψεις; Κι αν φύτευες και μερικά λαχανικά; Ή αρωματικά φυτά; Και, το πιο σημαντικό, τι έπιπλα να διαλέξεις;

Σίγουρα θα έχεις δεκάδες ερωτήσεις και για κάποιες από αυτές θα βρεις απαντήσεις σε αυτό το άρθρο. Για τις υπόλοιπες, θα βρεις με το πέρασμα του χρόνου τις τέλειες λύσεις, αν ακούσεις προσεκτικά τι σου λέει ο κήπος σου.

Αξιολόγηση του εδάφους – το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό του κήπου

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για τον σχεδιασμό του κήπου σου είναι η αξιολόγηση του εδάφους. Όποιο κι αν είναι το μέγεθος του κήπου, είναι σημαντικό να γνωρίσεις τον τύπο και την ποιότητα του εδάφους. Μπορείς να το μάθεις παίρνοντας μια χούφτα χώματος από τον κήπο σου και πιέζοντάς την στο χέρι σου για να φτιάξεις μια μπάλα. Αν παίρνει γρήγορα σχήμα, το έδαφός είναι αργιλώδες – αν θρυμματίζεται και πέφτει ανάμεσα από τα δάχτυλά σου, το έδαφος είναι αμμώδες – αν κρατάει το σχήμα του αλλά ραγίζει με το πρώτο άγγιγμα, τότε το έδαφος είναι χουμώδες (μαυρόχωμα). Ένα πολύ καλό έδαφος κήπου πρέπει να περιέχει και τα τρία είδη, με το αργιλώδες σε μικρότερη αναλογία από το αμμώδες και το χουμώδες. 

Οργάνωση της θεματικής για τη διακόσμηση του κήπου

Στην οργάνωση της θεματικής για τη διακόσμηση του κήπου, υπάρχουν τρεις παράγοντες που είναι καλό να έχεις υπόψη:

  • Λειτουργικότητα
  • Διαθέσιμος χρόνος για φροντίδα
  • Στυλ

Προσπάθησε να μη μιμηθείς απλά έναν φανταστικό κήπο που είδες σε κάποιο περιοδικό ή στην αυλή του γείτονα, αλλά να λάβεις υπόψη το ρόλο που θα παίζει αυτός το χώρος στη ζωή σου.

 

Ποια λειτουργικά στοιχεία χρειάζεσαι για τον κήπο σου;

Θέλεις πολλά από τον κήπο σου, είναι φυσιολογικό. Είναι ο χώρος που χαλαρώνεις, που γευματίζεις το καλοκαίρι, είναι εκεί που διαβάζεις, που ψήνεις ή που κάνεις πάρτι. Για να μην ξεχνάμε ότι είναι και ο χώρος όπου αποδεικνύεις τη δημιουργικότητά σου.

Μπορείς να σχεδιάσεις έναν κήπο που είναι αποκλειστικά για χαλάρωση ή ένα κήπο όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Μπορείς να συνδυάσεις διάφορες λειτουργικότητες, ακόμα κι αν ο χώρος που έχεις στη διάθεσή σου δεν είναι μεγάλος. Το σημαντικό είναι να δώσεις προσοχή στο πλάνο του κήπου από την αρχή και να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για τη βασική λειτουργικότητα ή λειτουργικότητες του κήπου σου. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις ξεχωριστές γωνιές: για τις δραστηριότητες των παιδιών, για ξεκούραση, για κηπουρική, για γεύματα, για να συναντάς φίλους κ.ο.κ.

 

Ποιο είναι το στυλ που θέλεις για τη διακόσμηση του κήπου σου;

Πιστεύεις ότι πρέπει να αφήνουμε τη φύση μόνη της να αναπτύσσεται γιατί το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι ελκυστικό και συνεκτικό; Έχε υπόψη ότι το “άγριο” στυλ δεν θα είναι τόσο καλό για τον κήπο του σπιτιού σου, αλλά θα του δίνει μια αίσθηση εγκατάλειψης. Και αν αποφασίσεις να μην βασιστείς σε κανένα πλάνο και απλά προσθέτεις στον κήπο τα πράγματα που σου αρέσουν (μια μποέμ αιώρα, μια χειράμαξα με χώμα σαν τεράστια γλάστρα, μια λιμνούλα με ψάρια και ψηλές τριανταφυλλιές), το αποτέλεσμα θα είναι περίεργο και δεν θα έχει συνοχή. Όπως η διακόσμηση εσωτερικού χώρου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορα στυλ, έτσι γίνεται και με τα σχέδια του κήπου, σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα αισθητικής.

  • Μίνιμαλ Κήπος

Ιδανικός για εκείνους που δεν έχουν το χρόνο ή απλά δεν θέλουν να φροντίζουν φυτά. Όπως και το αντίστοιχο στυλ διακόσμησης εσωτερικού χώρου, ο μινιμαλισμός στον κήπο βασίζεται στην απλότητα και τον ανοιχτό χώρο. Τα βασικά στοιχεία σε ένα τέτοιο στυλ είναι το γρασίδι – μάλλον το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί την προσοχή σου, εξωτικά δέντρα, το πλακόστρωτο από φυσική πέτρα, η χρωματική παλέτα με ουδέτερα χρώματα και τα έπιπλα με απλές γραμμές.

  • Ρουστίκ Κήπος

Όσο εύκολο κι αν είναι να σχεδιάσεις έναν ρουστίκ κήπο, τόσο γοητευτικό θα είναι το αποτέλεσμα αν σεβαστείς τους τρεις βασικούς κανόνες για αυτό το στυλ: βασίσου στο ξύλο, θυμήσου τις παραδόσεις και φύτεψε λουλούδια που γνωρίζεις από τα παιδικά σου χρόνια. Εδώ είναι που θα πρέπει να διαλέξεις έπιπλα κήπου από ξύλο ή ψάθα και να δημιουργήσεις ένα ξύλινο μονοπάτι (από σανίδες με πλαίσιο από φλοιό δέντρου ή φέτες ξύλου). Μπορείς επίσης να επιλέξεις σαν κεντρικό στοιχείο του κήπου ένα ξύλινο κιόσκι με πανέμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες. 

Θυσίασε τους νάνους από γύψο για χάρη παραδοσιακών διακοσμητικών όπως η χειράμαξα γεμάτη χώμα που χρησιμοποιείται σαν γλάστρα, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Σε σχέση με τα φυτά, θυμάσαι πόσο συναρπαστικές ήταν οι μαργαρίτες όταν μπορούσες να παίξεις “μ’αγαπά, δεν μ’αγαπά” ή τα Σκυλάκια που τα πίεζες κι έδειχναν τα “δόντια” τους. Πρόσθεσε σε αυτά πετούνιες, γεράνια, κατιφέδες, πασχαλιές, παιώνιες και τριαντάφυλλα και θα αποκτήσεις έναν ρουστίκ κήπο γεμάτο χρώμα και χαρά.

  • Κήπος Αγγλικού Τύπου

Εδώ είναι που το γρασίδι παίζει τον κύριο ρόλο, καθώς μπορεί να καλύψει έως και τον μισό κήπο. Επίσης οι θάμνοι και ο φράχτης δίνουν στον κήπο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αλλά αν θέλεις ο κήπος σου να θυμίζει μυθιστόρημα της Jane Austen, μπορείς να προσθέσεις στο τοπίο βράχια, να δημιουργήσεις χώρους για φύτεμα λουλουδιών, να χτίσεις ελικοειδή μονοπάτια και αν έχεις αρκετό χώρο, να συμπληρώσεις το τοπίο με μια λιμνούλα. Όσο είναι δυνατόν, άφησε τα φυτά να μεγαλώνουν ελεύθερα, σε οργανωμένο χάος, ενώ τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο ή ξύλο είναι τα πιο κατάλληλα.

 

Οδηγός Διακόσμησης Κήπου

Η διακόσμηση του κήπου είναι μακροχρόνια διαδικασία. Τα φυτά και τα δέντρα δεν φυτρώνουν αμέσως, κι αν αποφασίσεις να χτίσεις μόνος ή μόνη τα μονοπάτια ή μια κούνια, είναι καλύτερο να μην πιεστείς. Κάνε ένα βήμα τη φορά και περίμενε να δεις πώς διαμορφώνεται το τοπίο.

  • Δώσε φιλόξενη ατμόσφαιρα στην είσοδο του κήπου

Είτε είναι η κύρια ή η δευτερεύουσα είσοδος, όταν μπαίνουμε στον κήπο πρέπει η πρώτη εντύπωση να μας μένει αξέχαστη. Ο επισκέπτης χρειάζεται να νιώθει ευπρόσδεκτος από τα πρώτα κιόλας βήματα. Μπορείς να δημιουργήσεις αυτή την εντύπωση χρησιμοποιώντας μια πύλη στο ίδιο στυλ με τη διακόσμηση του κήπου, δημιουργώντας ένα ξύλινο μονοπάτι με πλακόστρωτο ή χαλίκι. Γύρω από το μονοπάτι μπορείς να έχεις θάμνους, λουλούδια ή γλάστρες και φρόντισε να έχεις αρκετό φωτισμό για τους νυχτερινούς σου επισκέπτες.

  • Διαχώρισε την περιοχή

Αν θέλεις ακόμα περισσότερη λειτουργικότητα για τον κήπο σου, είναι καλύτερο να διαχωρίσεις την περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες σου: ένα χώρο για γεύματα, έναν για την ψησταριά, για τις παιδικές δραστηριότητες, για φύτευση λαχανικών, για λουλούδια, κ.ο.κ. Μόλις γίνει ο διαχωρισμός, μπορείς να ασχοληθείς με τη διακόσμηση κάθε χώρου, έναν τη φορά.

  • Δημιούργησε όρια και διατήρησέ τα

Προσπάθησε να καθορίσεις τις περιοχές όπως αναφέραμε παραπάνω, γιατί με αυτό τον τρόπο ο κήπος θα φαίνεται πιο φροντισμένος και άνετος. Για αυτό το σκοπό μπορείς να χρησιμοποιήσεις διακοσμητικά ή κανονικά τούβλα, μεγάλες πέτρες, έναν ξύλινο φράχτη σε φυσικό ξύλο ή βαμμένο, βότσαλα ή ακόμα και μπουκάλια γυρισμένα ανάποδα και θαμμένα στο χώμα. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη για να βρεις την ιδανική λύση για τον κήπο σου.

  • Δημιούργησε μονοπάτια

Φρόντισε να έχεις αρκετά μονοπάτια και διαδρόμους ανάμεσα στα φυτά και τα λουλούδια, για να μπορείς να περνάς χωρίς να λερώνεσαι και να εκνευρίζεσαι.

Βασικά στοιχεία ενός κήπου

  • Η Ψησταριά

Ξεκινάμε με την ψησταριά, καθώς είναι ένα στοιχείο για το οποίο πρέπει να βρεις ειδικό χώρο. Θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά στο σπίτι για εύκολη πρόσβαση στην κουζίνα αν χρειαστείς σκεύη και υλικά, αλλά και κοντά σε νερό για την αποφυγή ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, καλό είναι η ψησταριά να είναι μακριά από δέντρα και ξύλινα αντικείμενα για την αποφυγή πυρκαγιάς.

 

  • Το Κιόσκι ή η Ομπρέλα

Όποια και να είναι η λειτουργικότητα του κήπου σου, θα χρειαστείς ένα μέρος με σκιά για τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Ένα κιόσκι ή μια μεγάλη ομπρέλα κήπου είναι η καλύτερη λύση.